Moroccan Smoked Lamb Shank

Marokańczyk wędził Shank jagnięcy



Ingredients

4 gicz jagnięca

Dla pasty Harissa:

6-8 papryczek chili (lub innej ostrej papryczki chili) z usuniętymi łodygami

1 główka czosnku, obrana ze skórką

1 łyżka kolendra

1 łyżka kminek

1 ½ łyżki Sól koszerna

3 łyżki posiekana świeża mięta

½ szklanki posiekanej świeżej kolendry

1 łyżka sherry lub ocet winny

Sok i skórka z jednej cytryny

½ szklanki oliwy z oliwek

Kurczak Wędzony Ziołowo:

4 udka z kurczaka; z kością, ze skórą

Dla solanki:

3 ½ l (około 1 galona) wody

½ szklanki soli koszernej

½ szklanki brązowego cukru

Do masła ziołowego

¾ szklanki masła o temperaturze pokojowej

Sok i skórka z jednej cytryny

¼ szklanki świeżych, posiekanych ziół (użyłam bazylii, oregano, pietruszki, tymianku i rozmarynu; baw się dobrze i mieszaj!)

½ łyżeczki soli

½ łyżeczki czarnego pieprzu

2 ząbki czosnku, posiekane

Preparation

Dla pasty Harissa:

Zmiksuj wszystkie składniki pasty Harissa w blenderze lub robocie kuchennym na gładką masę, w razie potrzeby dodaj więcej oleju, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.

Gicz jagnięcą obficie natrzyj pastą Harissa i pozostaw do marynowania na noc (lub minimum dwie godziny przed wędzeniem).

Rozgrzej wędzarnię Bradley do 250°F (121,1°C) z dodatkiem Premium Chili Cumin Bisquettes.

Włóż gicz jagnięcą bezpośrednio do wędzarni i pozwól wędzić przez 3 godziny lub do momentu osiągnięcia wewnętrznej temperatury 145°F (62,8°C).

Odstaw na 5-10 minut i podawaj.

Kurczak Wędzony Ziołowo:

Rozpuścić składniki solanki.

Kurczak w solance na noc.

Wyjmij kurczaka z solanki, opłucz i osusz.

Rozgrzej wędzarnię do temperatury 275-300°F (135-148,9°C) z bisquettes Premium Hunter's Blend.

Połóż kurczaka na ruszcie w brytfance lub aluminiowym naczyniu do pieczenia, a następnie umieść go w wędzarni.

Zmieszać składniki na masło ziołowe.

Okresowo smaruj kurczaka masłem.

Wędzić przez 2–3 godziny lub do momentu osiągnięcia wewnętrznej temperatury 165°F (73,9°C).

Wyjmij z wędzarni i posmaruj pozostałym masłem.

Przepis: Lena Clayton